onsdag 22 augusti 2007

22:a augusti

I chanten som vi brukar använda är somaya med, ska betyda måne. Om hatha består av sol och måne, ha och tha, är det två olika språk? Typ hindi och sanskrit, eller...
I morse var jag uppe fem och körde lite cirkeling. Inga asanas. mediterade en kvart.
Jobbat hela dagen och gått en promenad. Ska nog lägga mig ett tag i supta virasana, det känns som att mina ben är för korta i dag.

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Man kan bli lite trött på hela sanskrit-grejen ibland, inte sant? Känns lite som det gamla kyrklatinet. Visst är det fint men lite väl svårtillgängligt för den som vill yoga utan att studera Veda-skrifter på originalspråk.

Helen sa...

Tja,men efter ett tag lär man sig ju vissa ord, som att tex "urdhva" betyder "rör sig uppåt" och "padangustha" stortå. Då ser man ju att det finns ett system i alla fall:) Fast från att kunna läsa enstaka ord till en lång text är ju steget ganska långt...
Läser man en text som är översatt är ju risken stor att ursprunget går förlorat. Det vilar ett tungt ansvar på översättaren.

Helen sa...

Har du läst Robert Svoboda?
Jag håller just nu på med "the Greatness of Saturn" Han är duktig på sanskrit och sånt.
På tal om onödig kunskap så har jag den här terminen anmält mig till en kurs där man lär sig fader vår på arameiska...varför vill jag kunna det egentligen?:)
Fast på nåt sätt gillar jag att det finns nördiga saker. Att nån fortsätter att göra det som är roligt oavsett om man har användning för det. jag vet en sida där man kan lyssna på den här bönen bit för bit, tänk att nån har suttit och bemödat sig för att jag ska kunna göra det!